Mord

Tre skjutna i Örebro, två döda

Skottlossning mord Vivalla Örebro

SKOTTLOSSNING. Vid 22-tiden den 3 juli inkommer ett flertal samtal via 112 om ett pågående grovt våldsbrott i Vivalla centrum. Anmälarna har hört och sett hur ett flertal personer varit inblandade i en skottlossning.

Tre män förs till USÖ med skottskador. Två är i 20-års åldern och den tredje är till en början oidentifierad. Två är allvarligt skadade och den tredje lindrigt skadad. De två identifierade männen är kända av polis sedan tidigare. Anledningen till händelsen är till en början oklar.

Brottsplatsen spärras av och bevakas av polis, och även akuten USÖ sätts under polisbevakning.

Senare framkommer att två gärningsmän anlänt på moped och från den avlossat skott mot flera personer. En av gärningsmännen blir sedan nedbrottad eller ramlar från mopeden och därefter knivhuggen i ögat och pannan enligt uppgift. Enligt vissa obekräftade uppgifter ska han även tappat pistolen som användes initialt, och som därefter användes mot honom själv. Den andre gärningsmannen skadas även han men lyckas fly på mopeden.

En man i 30-årsåldern häktades veckan efter skjutningen på sannolika skäl misstänkt för mord. Två män, 20 och 31 år gamla och en 15-årig pojke satt då redan häktade i samma mål. Mannen har, enligt SVT, deltagit i strider för terrororganisationen Islamiska staten, IS, i Syrien.

Hela händelsen är otroligt invecklad för utomstående, vilket framgår av informationen nedanför som är ett tappert försök till sammanfattning. Flera av brottsoffren är även misstänkta gärningsmän, likväl som gärningsmän blivit brottsoffer i den här soppan som vi förmodligen inte sett slutet på än. Därför ber vi om överseende om viss information inte är 100% korrekt, men vi tar tacksamt emot tips för att kunna ge helt korrekt information.

Bakgrund

Den senaste skjutningen i Örebro ska enligt insatta vara en fortsättning på konflikter som går tillbaka till 2015, då en somalisk man sköts ihjäl i Vivalla. Vid flera tillfällen har de inblandade i denna skjutning även varit involverade i tidigare skottlossningar och mord, vilket blossat upp vid flera tillfällen med nya hämndaktioner.

Brottsoffer

22-åringen

H*m*d* S*lim aka ”H*mada”Avliden. Den 22-årige mannen jagades – enligt uppgift – av två män på moped genom bostadsområdet i Vivalla vid tiotiden på kvällen den 3 juli 2018. I närheten av Prosagatan misstänks mopedmännen ha skjutit ihjäl mannen.

Mannen var med vid skottlossningen i Vivalla 2015 som är upprinnelsen till gängkriget. Han träffades av en kula – men räddades av ett metallspänne på väskan han bar.

Mannen har tidigare varit huvudmisstänkt för en skjutning i Markbacken 2016. Då skottskadades en man ur det rivaliserande gänget svårt och fick men för livet.  Skottlossningen inträffade samma dag som rättegången för Vivallaskjutningen startade. 22-åringen har dömts för flera våldsdåd, grova vapenbrott och knarkbrott.

20-åringen

S*mp*tAvliden. Den 20-årige mannen var en av de som enligt uppgift jagade det första mordoffret på moped. Efter skjutningen ska mopeden av okänd anledning ha kraschat. Mannen blev kvar på platsen när det rivaliserande gänget anlände och genast hämnades mordet.

Enligt uppgift gav sig gänget på mannen och misshandlade honom svårt. Det förekommer även uppgifter om att mannen skjutits.
Mannen avled senare av sina skador. Under 2015 dömdes mannen för skadegörelse. Sedan dess finns inga domar mot honom.

Kurden

D*ni*r R*hm*ni. En kurdisk man som klarar sig med okända skador som även är misstänkt gärningsman.

Avspärrning Vivalla MordGärningsmän

20-åringen

Moh*mmed S*rdar *hmed *li aka ”H*ma”. Den 20-årige mannen var enligt uppgift till NA den andra mannen på mopeden som kom till Vivalla för att skjuta 22-åringen. Mannen skottskadades själv vid attacken och fördes till sjukhus där han greps av polisen.

Mannen är skriven i Gävle och häktades 6 juli på sannolika skäl misstänkt för mordet på 22-åringen.

Gängledaren

*weys *den. 31-åringen pekas ut som en ledargestalt i gänget som håller till i Vivalla. Mannen misstänks ha deltagit i hämndmordet på 20-åringen som mördades strax efter den första skjutningen 2015. Han anhölls på kvällen efter mordet i sin frånvaro och kunde frihetsberövas morgonen dagen efter. Han häktades 7 juli på den högre misstankegraden.

Gängledarens nära vän sköts ihjäl i Vivalla 2015 och själv skottskadades han svårt. Han har tidigare varit misstänkt för att ha beställt skjutningen i Markbacken 2016 men friades senare av domstol. Tidigare dömd för flera vapenbrott och narkotikabrott.

IS-krigaren

Mub*shir Q*d*rDen 31-årige mannen misstänks även han för hämndmordet på 20-åringen som inträffade direkt efter mordet på 22-åringen.

Efter mordet lyckades mannen hålla sig undan från polisen och anhölls i sin frånvaro. Han kunde frihetsberövas två dagar senare och häktades på den högre misstankegraden misstänkt för mordet.

Han var en av de första att resa till konfliktområdet i Syrien 2013 för att delta i striderna mot Assad-regimen.
Han har tidigare dömts i Sverige för våldsbrott.

15-åringen

Den tidigare ostraffade 15-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för hämndmordet på 20-åringen.
Det är ovanligt att så pass unga människor häktas i Sverige.

Video från brottsplatsen:

Brottsplats

Kommentarer
To Top