Terroristbrott

Misstänkt terrordåd i Vetlanda – 7 skadade

TERRORISM/FÖRSÖK TILL MORD. 14.54 får polisens regionledningscentral ett flertal telefonsamtal från Vetlanda. Inringarna berättade om att flera personer ska ha blivit angripna med en kniv eller yxa i närheten av Bangårdsgatan.

Sju personer har skadats, varav flera allvarligt, efter att en 22-årig man gått till attack runt om i Vetlanda i vad som misstänks kunna vara ett terrorbrott. Gärningsmannen är gripen efter att ha blivit skjuten av polis i samband med gripandet.

Polis larmades vid 15-tiden av flera inringare som berättade om att en man angrep folk med ett tillhygge, som av vittnen har beskrivits som en kniv.
Attacken utreddes först som mordförsök, men polisen ändrade sedan rubricering av händelsen till misstänkt terroristbrott.

Enligt vittnesuppgifter skedde de första attackerna vid Pressbyrån och en blomsterbutik, innan gärningsmannen begav sig vidare mot Willys. Minst ett av offren ska ha attackerats utanför Pressbyrån och minst fyra av dem utanför Gretas Blomsterbutik.

Sedan ska gärningsmannen ha sprungit vidare mot torget, där han högg fler personer. Gärningsmannen sköts sedan av polisen utanför Mogärdeskolan.

Malena Grann, polisområdeschef i Jönköping meddelar att rubriceringen har ändrats till försök till mord, men att man utreder uppgifter om ett terrormotiv tillsammans med Säkerhetspolisen (Säpo).

Vissa detaljer i utredningen motiverar att man utreder terrorbrott, polisen vill inte gå ut med vad det handlar om.

Jonas Lindell, chef för lokalpolisområdet Höglandet, bekräftar att polisen använt verkanseld mot gärningsmannen i samband med gripandet. Han bekräftar också att åtta personer har attackerats och skadats. Skadeläget hos personerna är skiftande, samtliga vårdas på sjukhus.

En särskild händelse är inledd samt en särskild utredningsorganisation enligt PUG.

Butiksägaren till Gretas Blomsterbutik, Åsa Karlqvist, berättar för Vetlandaposten att en skadad man tagit sig in i hennes butik och fick hjälp av personal.

— Vi hör ett vrål på gatan. Vi ser en man ta sig in i butiken och skriker att han är knivhuggen, berättar Karlqvist för Vetlandaposten.

Mannen var knivhuggen i axeln och blödde kraftigt. En kund ringde 112 medan personalen försökte hjälpa den skadade mannen.

— Det strömmar blod från axelpartiet, så vi hämtar handdukar och lägger ett tryck på såret. En kund frågar om den kan hjälpa till och springer till vårdcentralen Aroma för att hämta hjälp.

Två sjuksköterskor och en läkare anlände till butiken för att hjälpa den skadade manen. Butiken spärrades snart av, och personalen samlades för att prata om det som hade hänt.

— Nu förstår man vidden av det. Man var chockad i början men nu har man kommit till insikt. Vi får inte röra något i butiken, vi lämnar det som det är.

— Det är helt ofattbart. Vi tänker på alla som är drabbade, avslutar Karlqvist.

Polisen meddelar att en ytterligare pressträff planeras att hållas under morgondagen, där man kommer att komma med de senaste uppgifterna i ärendet. Information om när pressträffen ska hållas och andra förutsättningar kommer att meddelas senare.

Brottsoffer

Sju brottsoffer som enligt vittnen ska ha varit äldre personer. Den åttonde skadade som initialt nämndes avser gärningsmannen som skadades vid gripandet.

Gärningsman

T*min Sult*ni (*=a). 22-årig man, afghansk medborgare. Tidigare dömd för ringa narkotikabrott.

Media

Brottsplats

Kommentarer
To Top