Internationella Brott

Mordförsök på f.d. GRU-officer

MORDFÖRSÖK. Den före detta GRU-officeren Sergei Skripal och hans dotter Yulia hittades medvetslösa den 4 mars. De hade då uppmärksammats av allmänheten när de satt på en bänk utanför köpcentret The Maltings i Salisbury, Storbritannien.

Kort därefter blev det känt att de förgiftats med någon typ av nervgas, som nyligen visat sig vara av typen Novichok. Blickarna riktades snabbt mot Ryssland. Nervgastypen är utvecklad i Ryssland och mycket svår att få tag på. Sergei var även tidigare fängslad i Ryssland för att ha lämnat ut hemlig information om ryska underrättelseagenter utomlands till brittiska underrättelsetjänsten MI6.

Vissa påstår att detta är ett sätt för Ryssland att de inte drar sig för att straffa avhoppare på sofistikerade sätt. Andra hävdar att det är alltför uppenbart att Ryssland skulle pekas ut som skyldiga. Vad tror du?

Uppdatering

Läget för Sergei Skripal och hans dotter är fortfarande kritiskt den 13 mars. Även den polisman som var först på plats befinner sig fortfarande på sjukhus, dock är hans tillstånd stabilt.

Kommentarer
To Top